Digitale Fotografie Vakantie

Olympus OMD E-M10 MK II test

Olympus OMD E-5
Patrick Mollema
Iedere keer dat er weer eens een cursist bij mij aan tafel zit met een Olympus camera ben ik altijd een moment verheugd. Het is weer eens wat anders. Tegelijkertijd denk ik ook altijd, kijken waar bij dit Olympus model de lat ligt. Welke lat? Nou de lat van de ISO. Die valt tot nu toe steeds tegen. De four third camera sensor is klein. Heel erg klein. Te klein? Nee, dat niet, maar wel klein. En dat werkt tegen als het gaat om het gebruik van hogere Iso waarden. En ook bij deze E-M10 MKII zal ik wederom dezelfde conclusie trekken.

Tijdens mijn basis cursussen laat ik altijd portretten maken bij het instel licht van een studioflitser op 1600 ISO. Alles moet goed zijn, belichting, Kelvin waarde en mooi licht. Op zich is dit geen logische opdracht. Op deze manier een goed portret schieten is moeilijk voor cursist en camera. Beiden moeten het waarmaken. Deze keer maakte de cursist het waar, maar de Olympus E-M10 MKII niet. Tot 800 ISO gaat het meer dan voortreffelijk met deze camera, maar daarboven worden de resultaten heel snel minder. Zonde!

Maar…. gezien de prijs ( slechts 479 euro), ik dacht eigenlijk dat deze camera veel duurder was, vind ik weer heel erg knap van Olympus. Ik ken zat Canon camera’s (ook instap modellen) die het ook niet kunnen maar wel een grotere beeldsensor hebben. Ik was echt geschokt toen ik de prijs van deze camera ging opzoeken bij het begin van het schrijven van deze test. De gevraagde 479 euro is echt spot goedkoop.

Portretten schieten op 1600 ISO gaat dan wel niet lekker, maar de rest wel.
 
Stacks Image 122
Stacks Image 153

Prima scherpte en mooie kleuren. Gefotografeerd in de kleurstand neutraal. In hoger kleurstanden worden de kleuren nel te krachtig en te fel

Stacks Image 157

Mooie kleurschakeringen en verlopen. Bij Olympus hebben ze het allemaal prima voor elkaar.

Stacks Image 164
Stacks Image 166
Doordat de digitale camera markt al een tijdje verzadigd is moet je als je wilt opvallen als camera fabrikant met iets extra’s komen tegenwoordig. Canon is wat dat betreft een niet zo goed voorbeeld. Ieder half jaar komt er een nieuwe camera uit die hetzelfde is als de voorgaande camera. Nikon doet wel wat, maar het zou wel wat vernieuwender mogen worden. Fuji is top qua vernieuwingen en ook Olympus doet goed haar best. En Sony doet het ook aardig, maar die is veel te duur met haar objectieven.

Boven zie je twee afbeeldingen. Links een afbeelding van de curve functie in de camera die op te roepen is met functie knop Fn2. Met deze functie kun je naar wens je zwarten wat lichter of donkerder maken en het zelfde geldt voor de hoge lichten. Los van elkaar kunnen deze twee aangepast worden. Het is als photoshoppen met je camera. Aanpassen wat je tekort komt of teveel hebt. Dit is een camera waar over nagedacht is. Dit zijn functies die je graag wilt hebben in je camera. En dat voor slechts 479 euro! En het is anders dan werken met de contrast instelling in een camera. Een contrast instelling heeft invloed op de gehele foto. Deze functie past slechts de helft van je foto aan. Dus als de zwarten goed zijn maar je komt nog wat hoge lichten tekort dan pas je die aan door de hoge lichten curve iets omhoog te draaien. Iedere camera zou dit eigenlijk moeten hebben.

En voor de rest heb ik helemaal niets te klagen over deze camera. Klein, compact, licht en goedkoop. Menu’s kloppen. Display en EVF zijn goed en betrouwbaar. Beter dan die van bijvoorbeeld de Fuji X-T2 die 3,5 keer zo duur is. Onhandig vind ik wel de Fn knoppen. die her en der over de camera verspreid zijn. Dat zou beter en simpeler kunnen. Het enige echte struikelblok van deze camera is dat je de E-M10 MKII niet met hoge iso waarden goed kunt gebruiken. Dan is een Fuji systeem camera vele malen beter.

Al met al kan dit voor jou een hele goede aankoop zijn. Wanneer je budget klein is maar toch een hele goede camera wilt kopen dan zou dit hem kunnen worden. Ik geloof meer en meer dat systeem camera’s de toekomst in handen hebben van de digitale fotografie. Ook door nog onbesproken punt tot nu toe, dat je overal in de foto kunt scherpstellen. Met een DSLR lukt dat echt niet.

16 miljoen pixels is voor een ieder meer dan genoeg pixels. Het levert een excellente scherpte op. De I.S. (image stabilisatie) werkt heel erg goed. Verbazingwekkend goed zelfs. De AF werkt goed, snel en betrouwbaar. Ook heel erg flexibel in te stellen, maar dat is iets wat hoort bij systeem camera’s.

Kortom de Olympus E-M10 MKII is een hele toffe camera. Net zo goed als een Fuji X-T20? Nee, dat niet. Daarvoor is de Olympus beeldsensor net even te klein. En de Fuji is alweer een paar honderd euro duurder. En voor degene die dat geld echt niet kan missen maar wel iets goed wil kopen met ook een ruim dynamisch bereik. Ook erg belangrijk. Wanneer je budget krap is zeg ik: “koop deze Olympus”. Er zit één groot nadeel aan, de ISO, maar voor de rest is de camera echt helemaal goed bevonden door mij. Helemaal tof.
De plussen
• Zeer goede beeldkwaliteit
• Mooie kleuren
• Goede scherpte
• Schaduw en hoge lichten aanpassing functie (curven)
• Simpel in te stellen draadloos flitsen
• Relatief simpele bediening
• Olympus objectieven zijn goede en betaalbare objecctieven

De minnen 
• EVF is klein
• Kleuren zijn snel te verzadigd, niet op neutraal kleurstand
Resumé:
Wederom een hele goede Olympus camera.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.0
9.0
9.0
8.5
8.5
9.0
9.0
Beoordeling: 8.8